Allsvenska upptakten! – Del 1

Då var det snart dags! Endast 16 dagar kvar till den allsvenska premiären år 2017. Jag tror att vi kommer att ha en mycket intressant säsong framför oss. Allmän info för i år: Likadan fotboll (select) kommer att spelas på de Allsvenska arenorna runt om i landet, nykomlingar som kommer att prestera relativt bra säsongen igenom men såklart även våra kära profiler! Vilket såklart bäddar för en mycket jämn batalj. En mycket svår säsong att förutspå. Både i toppstriden och i bottenstriden. Jag tänkte successivt i olika delar berätta hur jag ser på den kommande säsongen med hjälp utav lite statistik, transfers och egna tankar – med fokus på hur jag tror tabellen slutar.

Vi börjar tabellen nedifrån:

16:e plats ( nedflyttning ) – GIF Sundsvall

Ett lag som i all högsta grad var med i bottenstriden fjol. Efter ett risigt läge i mitten av september valde man att sparka en av de två huvudtränare Roger Franzén – Joel Cedergren tog istället över på egen hand. Tog ett par viktiga poäng och säkrade kontraktet med ”Giffarna”. Man har väl sett relativt bra ut här på försäsongen och har ett par starka namn i truppen. Profiler som kuggen Sebastian Rajalakso, motorn på mittfältet – Lars Gerson samt den allt mer o mer erfarne försvararen Noah Sonko Sundberg. Ett namn som står under listan “nyförvärv” är Linus Hallenius som återvänder till sin hemstad. En spelare som kan komma att vara viktig för laget om man skall kunna fajtas om att stanna kvar även i år. Man tappade dock i januari sin stjärnspelare Stefan Da Silva till italienska Palermo. Silva som inför förra säsongen kom från Sirius där han i Superettan de året vann skytteligan. I Sundsvall vann han den interna skytteligan där han stod för 7 av de 38 fullträffar som laget gjorde. Såhär på förhand känns det väl inte så bittert. Fast ju mer och mer som kommer gå utav säsongen, desto sämre tror jag det kommer gå för laget från Norrland. Alltså i något i stil med förra säsongens form då man efter de sju första omgångarna hade tagit 15 av 24 möjliga poäng. På de resterande omgångarna (23 stycken) tog man endast 15 poäng till. Utifrån detta tror jag på att man kommer att få en riktigt tuff säsong vilket kommer att resultera i att man kommer att åka ur.

15:e plats ( nedflyttning ) – Halmstads BK

Då presenterar vi den första nykomlingen för i år – Nämligen Halmstad BK. Degraderingen från Allsvenskan till Superettan säsongen 2015 blev väl en sorts tändvätska för klubben som efter en tredje placering i Superettan förra säsongen tog sig upp till Allsvenskan genom kval mot Helsingborgs IF. Nu tycker man att man är där man hör hemma. Är det verkligen så? Endast en poäng från att bli omsprungna av Dalkurd var ett faktum, ändå tog man klivet upp. Man har inte direkt varit inblandad i någon stor övergång, varken in eller ut. Den enda som kan vara värd att notera är den finske anfallaren Nikolai Alho – närmast från HJK Helsinki. Än så länge mållös i Halmstad tröjan och speltiden ser väl inte så jätte ljus ut såhär inför säsongen för finländaren. Delvis för att man i Halmstad har två utav förra säsongens bästa anfallare (i Superettan) – Alexander Ruud Tveter (13 mål) och Fredrik Olsson (11 mål) som slutade på en 3:e respektive 5:e plats i skytteligan. Två starka namn inför säsongen som tillsammans i Svenska Cupen och i träningsmatcherna under försäsongen stått för 5 mål på 4 matcher och har bevisat att man kommer att bli viktiga. Även Ivo Pekalski är ett väldigt stort namn som säsongerna 2010 och 2013 tog SM-Guld med Malmö FF. Sedan har man ju också en väldigt talangfull spelare vid namn Sead Haksabanovic – född 1999. Den vindsnabbe yttermittfältaren som även han hade en fantastisk föregående säsong stod för 8 fullträffar. I årets Svenska Cupen blev det uttåg efter en tveksam inledning i matchen mot Vänersborg som slutade 2-2. En övertygande seger mot Örgryte IS (4-0) och en storförlust mot IFK Norrköping (7-0). Blandat och gett som sagt. På sin hemmaplan kan man dock ställa till det för en del lag då man har sina fördelar med sin “fotbollsplan”. Man är enligt mig för bra för Superettan fast dock inte riktigt så pass bra för Allsvenskan. Därför kommer det att sluta med ett uttåg även här!

14:e plats ( nedflyttningskval ) – Jönköping Södra

Ett lag som inför förra säsongen var regerande mästare i Superettan. Det fanns höga förväntningar på klubben och man skulle ta Allsvenskan med storm. Man fick en bra start med 3 vinster på de 4 första matcherna. En av dessa kom mot Malmö FF där man inför säsongen hade lånat in Pawel Cibicki från just MFF. Han blev Jönköping´s bäste målskytt säsongen 2016 på 9 mål. Ett av dessa målen kom bland annat just mot Malmö FF. Nu är Pawel dock tillbaka i den himmelsblåa tröjan vilket såklart blir en förlust för J- södra. Mittfältaren Daryl Smylie och anfallaren Tommy Thelin är även två spelare som stack ut under förra säsongen genom sina 7 respektive 6 mål – spelare som kommer att vara viktiga att ha i form även denna säsongen. På den offensiva fronten har man värvat in Arni Vilhjalmsson från Lillestrøm SK – som redan har hunnit näta för sin nya klubbadress. Man har även värvat in Stefan Karlsson defensivt sätt då man kände att det var på den delen av planen där det fattades mest kraft. En värvning som ser intressant ut på förhand och som man rankar rätt högt bland transfers denna vintern. De senaste 4 matcherna under försäsongen har slutat med förlust och det har inte sett så jättebra ut. Utifrån resultaten vill jag lägga in ett ord för Stian Aasmundsen som har sett rätt pigg ut här i starten på detta året. Jag tror att den Allsvenska säsongen 2017 kommer att vara så pass jämn och tuff att Jönköping får det svårt att hålla sig kvar. Ett försök genom kval är deras möjlighet!

13:e plats ( stannar ) – IK Sirius FK

Sirius är ännu en nykomling som enligt mig är ett spännande lag att se fram emot. Man vann Superettan förra säsongen och bjöd stundtals upp på en fin fotboll. Året innan dess kom man trea och testade lyckan genom kval mot Falkenberg. Den kampen gick man förlorande ur. Under sin framgångsrika säsong i fjol var det en del spelare som stack ut. Bland annat Dragan Kapcevic som kom tvåa i skytteligan med sina 14 mål. Ante Björkebaum var också en gedigen målskytt som satte dit 10 baljor. Nyförvärv för denna säsongen är den erfarne profilen Philip Haglund som har representerat Djurgården de senaste två säsongerna. En spelare som kommer att betyda mycket för laget säsongen 2017. Svenska Cupen denna säsong var trots allt nära att sluta med en succé. Inte bara för att man lekte med lag som Arameisk-Syrianska (5-0) och Ljungskile (2-0) – utan även upphämtning från 2-0 till 2-2 borta mot självaste IFK Göteborg. Man slutade på samma poäng som IFK, samma målskillnad (+7). Dock räckte det inte för avancemang då “änglarna” från Göteborg hade gjort fler mål än Uppsala laget (11 respektive 9). Övrigt sätt har man inte varit i Allsvenskan sedan 1974 och ser väldigt mycket fram emot denna säsong. Jag tror på ett fint spelande lag som kommer komma som en överraskning för många – ett nytt Östersund kan man väl säga. Varför jag tippar dem till en 13:e plats när jag talar så positivt om dem? – Jo, som sagt tror jag att Allsvenskan kommer att vara jämnare än någonsin i alla delar av tabellen!

12:e plats ( stannar ) – Kalmar FF

Ett lag som under förra säsongen hade det lite trögt i början, växte sedan med året och slutade trots allt på en fin sjätteplats. Bröderna Elm är samlade – spelklara (!) och ser hyfsat bra ut stundtals. Förutom Elm bröderna finns även ett par till starka namn i truppen: Romarinho, Tobias Eriksson, Måns Söderqvist, Papa Diouf och Melker Hallberg. Utav dessa var det Romarinho och Tobias Eriksson som under den gångna säsongen levererade mest – 14 mål tillsammans. Måns Söderqvist har kommit och gått efter en liten sejour i Hammarby 2015. Ett starkt namn i Kalmar lägret. Papa Diouf har varit klubben sedan 2012 och är känd för att alltid ge 100% – sviker aldrig! Melker Hallberg ryktades vara en av Sverige framtida stjärnor begav sig från Kalmar FF till italienska Udinese Calcio som 19 åring inför säsongen 2014. Efter det har han lånats ut till en rad klubbar. Nu är han tillbaka i Sverige. Även detta på lån – i just Kalmar. Ska bli intressant att se honom vara tillbaka i Kalmar- tröjan. Dock har man gjort två vinster ekonomiskt sätt fast som trots allt ses som två förluster. Mitt under förra säsongen försvann målkungen Marcus Antonsson som då ledde den allsvenska skytteligan till Leeds. Jonathan Ring försvann efter säsongen även han från Kalmar till turkiska Genclerbirligi. Två stora övergångar som såklart är bra för den svenska marknaden. Under försäsongen blev det uttåg i Svenska Cupen trots att man blev obesegrade. Efter två oavgjorda matcher mot Trelleborgs FF och Landskrona BOIS blev det en övertygande vinst mot Gefle IF. Dock räckte det inte och Trelleborg tog sig vidare ur gruppen istället. Ett typiskt mittenlag i Allsvenskan (utöver guldsäsongen 2008) som troligtvis varken komma att åka ur eller fajtas om Europa platserna. Dock tror jag att det kommer att bli en mindre godkänd säsongen från Smålänningarna!

Kommentera