Premier League – Del 1

Min tabellgissning angående Premier League säsongen 2017/18. Två delar – nu då den första delen: Plats 20-11.

PLATS 20 – BRIGHTON: 

Brighton & Hove Albion FC tog säsongen 2016/17 alltså steget upp från den näst högsta divisionen i England, Football League Championship (oftast endast kallad för Championship) till den högsta divisionen Premier League. Dem är en av tre nykomlingar som tog steget upp. Dem är dock bara en av de tre nykomlingar som jag tror åker ur denna högsta divisionen, Premier League. Med tre omgångar kvar av Championship ledde man tabellen med sju poäng före tvåan Newcastle United FC. 92 respektive 85 poäng. Säsongen slutade med att Newcastle vann serien på 94 poäng. Brighton tog alltså bara ett poäng på de tre sista matcherna. Tungt med ett lite mindre klirr i kassan än vad det hade kunnat vara. Fast steget upp tog man och gör comeback i den engelska högstadivisionen. Det var 34 år sedan sist och nu tror jag att man är enormt laddade och ser nu bara fram emot den kommande Premier League säsongen. En spännande utmaning som väntar.

Nyckelspelare: Anfallaren Glenn Murray kom på en delad andraplacering i Championships skytteliga den gångna säsongen på 23 mål. Han tillhör AFC Bournemouth men är på ett långtidslån kontrakt med Brighton som sträcker sig över både denna och nästa säsong. Den 33 årige engelsmannen börjar komma upp i sina dar men visade förra säsongen han fortfarande hänger med i svängarna. Tillsammans me den franske nyckelspelaren Anthony Knockaert som gjorde 15 mål gjorde man alltså 38 av Brightons gjorda 74 mål. Dessa två spelare var, är och kommer att bli superviktiga för Brightons Premier League äventyr.

Nyförvärv: Två viktiga nyförvärv har man enligt mig stått för. Den första viktiga värvningen är den australiensiska målvakten Matthew Ryan anslutit till klubben från spanska Valencia CF. Där har han ständigt varit alternativ två bakom brassen Diego Alves och var därmed senast utlånad till belgiska KRC Genk där man tog sig till mästerskapsfinal (som man dock sedan förlorade). Den andra värvningen är österrikaren Markus Suttner, från tyska FC Ingolstadt 04. Han har i Ingolstadts så kallade fembackslinje gått från en klassisk ytterback till mer utav en offensiv kantspringare. I Brighton är han nog tänkt som en “vanlig” ytterback – fast med offensiv kraft. Utöka försvaret är enligt mig som nykomling rätt viktigt. Skillnaden på nivån mellan Championship och Premier League är stor. Så hittills är dessa två värvningarna bra och viktiga för Brightons del ifall man skall kunna säkra kontraktet – vilket såklart är den kommande säsongens mål. Alltid som nykomling.

Avslutningsvis tror jag tyvärr på att man kommer att få spela i Championship säsongen 2018/19. Laget är i mina ögon inte tillräckligt starkt för Premier League. Trots få spelartapp och att laget dessutom briljerade i Championship förra säsongen tror jag att Premier League är för tuff för dem. Därmed tror jag på en nedgradering för Brighton & Hove Albion FC.

PLATS 19 – SWANSEA

Swansea City AFC kämpade under en lång tid under förgående säsong för att hålla sig kvar i Premier League. Det blev tillslut en 15:e plats som slutplacering, sju poäng från nedflyttningsplats och säkrade därmed kontraktet. Man gick tungt, verkligen. Förlust efter förlust regnande under en period in – kraftigt. Det var inte många spelare som glänste, absolut inte men tillsammans som ett kollektiv kämpade man till sig viktiga poäng i slutskedet på säsongen. När tre omgångar återstod tog man nio poäng, av nio möjliga – tre vinster. Otroligt viktigt! I och med det usla spelet som man faktiskt visade upp, samt den paniken som det faktiskt uppstod i Swansea lägret tror jag på en nedgradering den kommande säsongen.

Nyckelspelare: Om vi börjar nerifrån är en enormt viktig kugge målvakten Lukasz Fabianski. Polacken stod för en del suveräna matcher under den gångna säsongen och är var en stor bidragande roll till att man faktiskt förnyade kontraktet. Sedan har man offensivt sätt en ännu viktigare kugge. Som spelar en fantastisk fotboll, gör poäng och briljerar på Swanseas mittfält – trots att det för laget inte gick allt för bra; Gylfi Sigurdsson. Han ryktas dock påväg till Everton FC så vi får se vart det leder. Försvinner han blir det ett av säsongens största spelartapp. Blir han kvar lyfter han laget till 100% mycket mer än vad man är utan honom. Utöver Sigurdsson på mittfältet finner vi även en holländare i form av Leroy Fer. Han är mer känd för den spelartypen som kämpar och sliter matchen igenom. Anfallsmässigt har man spanjoren Fernando Llorente. Den långe anfallaren kom till Swansea inför den gångna säsongen och stod för 15 mål. En tredjedel av alla Swanseas mål (45st), Premier League säsongen 2016/17. Han ryktas även han bort. Till självaste Chelsea FC som en backup för den nyinköpta anfallaren Alvaro Morata. Jag tror på att han stannar men vi får se även där. Även han kan komma till att bli viktig i klubbens fråga till om man lyckas stanna kvar ytterligare en säsong eller ifall man åker ur. Då man faktiskt har skolats om från ett mittengäng till ett bottenlag.

Nyförvärv: Om vi tar och början med en offensiv pjäs så valde man att låna in Chelseas Tammy Abraham som under 2017 års U21-EM var startspelare för det engelska laget. Stod där för okej insatsen som antagligen blev avgörande kring Swansea-affären. Han var den gångna säsongen även då utlånad från Chelsea FC, fast till Bristol City FC där han slutade på en delad andraplacering i Championships skytteliga.

Man har även gjort klart med Roque Mesa från UD Las Palmas. En central mittfältare som kan stabilisera upp Swansea-mittfältet extra utöver de jobb som Leroy Fer tar defensivt sätt. Intressant fast kommer enligt mig inte att göra en sådan stor skillnad till vidare Swansea City säkrar en förlängning på sitt Premier League kontrakt eller inte. Swansea City, en klubb som många ser stanna kvar i Premier League några år till. Sedan uppflyttningen säsongen 2011/12, där man tog steget upp till ombytet av Premier League för första gången har man sett ut att ha byggt upp någonting. Man har efter året man gick upp kommit som sämst på en tolfte placering och som bäst nått en sjunde placering (utöver den gångna säsongen då man som sagt kom på en femtonde plats). Man skapade en form av ett riktigt lagbygge som jag nu anser vara förlorad. Spelartapp som i anfallaren Bafetimbi Gomis (som ger sig av till turkiska Galatasaray SK) och rutinerade Jack Cork (som bytar Swansea mot Burnley) är blytunga. Speciellt den sistnämnde då han var utöver det extra med sin kapacitet till att verkligen ge allt för laget. Man har inte varit allt för heta på marknaden än så länge heller och fortsätter det lika kallt, fönstret igenom kommer det med stor sannolikhet innebära att man säsongen 2017/18 tyvärr åker ur Premier League.

PLATS 18 – BURNLEY

Det tredje och sista laget att åka ner tror jag blir Burnley FC. Efter segern utav Championship säsongen 2015/16 var man alltså förra säsongen nykomlingar. Man skrapade ihop 40 poäng och slutade på en 15:e placering. En godkänd säsong som nykomling. Dock har man inte enligt mig varken den där bredda truppen, eller den där tillräckligt starka truppen med de där skickliga spelarna för att man skall kunna hålla sig kvar även denna säsong.

Nyckelspelare: Målvakten Tom Heaton har varit i klubben sedan 2013 och var särskilt den senaste säsongen en väldigt stor, stark och en mycket viktig individ som med sitt målvaktsspel räddade Burnley ex antal gånger till att säkra kontraktet. Det råder inga tvivel om att han defensivt är Burnleys viktigaste pjäs. Lagets poängspelare på mittfältet är Robbie Brady. Irländaren var i EM 2016 Irlands bästa spelare enligt mig och såväl i Premier League säsongen 2016/17 var han ev av Burnleys bästa spelare. Viktigt för klubben att ha honom i form. En annan som man verkligen måste ha i form är anfallarna Sam Vokes och Andre Gray. Dem stod för tio respektive nio mål. Alltså 19 av lagets 39 förra Premier League säsongen. Vokes är boxspelaren och Gray är den löpstarke spelaren. Två gifta kuggar i Burnleys offensiva lagdel.

Nyförvärv: Jack Cork är en av två nyförvärv som jag tycker är värda att nämna. Var en av Swanseas vikigaste spelare, arbetskapaciteten är hos honom enorm. En sådan spelare alla vill ha i sitt lag. Den andra spelaren är Jonathan Walters. Anfallaren från Stoke City. Trots Vokes och Gray i laget kan nog Walters komma till att bli viktig i variationen i anfallsspelet.

Tyvärr har man tappat den viktigaste spelaren som befann sig i klubben den gångna säsongen. Nämligen Michael Keane. Såld till Everton för omkring 300 miljoner kronor. Det var han som med sin skicklighet försvarsmässigt höll Burnley över strecket så pass länge som man ändå gjorde. Utan honom tror jag laget och klubben sjunker till en annan nivå. Som inte alls är lika hög och som kommer att resultera i en nedgradering för klubben. Burnley FC ser vi säsongen 2018/19 i Championship.

PLATS 17 – HUDDERSFIELD

Då är det dags för den andra nykomlingen att träda fram under min tabellgissning i Premier League säsongen 2017/18, Huddersfield Town AFC. Med decimaler, har jag en känsla på att man kommer att klara det här. Man är inför säsongen den nykomling som verkligen var längst ifrån ett avancemang upp till Premier League. Man slutade serien på en femte placering vilket innebar playoff/kvalmatcher – alltså ytterligare en chans för ett avancemang. I playoffens första omgång slog man ut Sheffield Wednesday FC på straffar (då det totala resultatet slutade 1-1). I finalen väntade Reading FC där man efter resultatet 0-0 även där vann på straffar och avancerade därmed till Premier League inför säsongen 2017/18. Trots det tror jag på att man lyckas förnya kontraktet. Låt oss höra.

Nyckelspelare: Elias Kachunga var en stor bidragande roll för den succén man faktiskt skapade. Den tyske anfallaren stod för tolv mål den gångna säsongen och var kraften framåt i anfallsspelet.

Nyförvärv: 

Utöver Elias Kachunga i anfallet har man nu värvat flitigt och ännu mer offensivt under transferperioden. FC Portosbelgare Laurent Depoitre har skrivit på för klubben. Även Steve Mounie som gjort sig ett namn efter säsongen i franska Montpellier är på förhand en väldigt bra värvning. Omkring 110 miljoner kronor gav Huddersfield för fransmannen och nu är det bara att hoppas att man får ”valuta för pengarna”. En till offensiv pjäs som är värd att notera är köpet av Tom Ince som man betalade runt 100 miljoner kronor för ifrån Derby City. En vindsnabb kantspringare som mycket väl kan bli ett stort namn i tränare David Wagners lagbygge. Som jag i inlägget om Brighton & Hove Albion FC så tror och tycker jag att defensiva värvningar inför säsongen är en sak som de nyligen uppflyttade klubbarna måste ta ansvar för. Då skillnaden som sagt är enorm om man tar och jämför Championship och Premier League. Därav anledningen. Det har Huddersfield gjort i och med värvningen Från FC Köpenhamn , i form av Mathias ”Zanka” Jørgensen. Den meriterade landslagsmannen ser på pappret ut som en intressant värvning för nykomlingarna.

I och med värvningarna hittills tycker jag att man har förstärkt truppen på ett lovande sett och ser på pappret enormt mycket starkare ut än vad man var under förra säsongen. Förnya kontraket tror jag faktiskt att man gör, men som sagt med väldigt små marginaler.

PLATS 16 – WEST BROMWICH

Laget man alltid sänker inför säsongen är West Bromwich Albion FC. Återigen som så många säsonger tidigare sänker jag dem även denna säsongen. Trots att de faktiskt slutade på en tionde plats den gångna säsongen. Dem har i princip samma trupp som i fjol – iallafall än så länge. Det stora spelartappet är dock Darren Fletcher som nu lämnat för Stoke City. Han spelade en väldigt viktig roll på West Broms innermittfält med sin erfarenhet och sin spelförståelse. Får se hur dem kompenserar upp upp den tomma platsen Fletcher lämnat efter sig.

Nyckelspelare: Defensiven leds först och främst av målvakten Ben Foster. En rätt duktig målvakt som dock har sina perioder. När han är i form har han sina solstrålar med stora parader. Backlinjen är det i mittbackslåset Johnny Evans och Gareth McAuley som styr och ställer försvarsmässigt. De båda mittbackarna stod för !! mål tillsammans. Imponerande! I och med Darren Fletcher övergång till Stoke City tror jag att ansvaret på innermittfältet ligger på Jack Livermore. En mittfältare som spelat i både Tottenham Hotspurs, samt Hull City. Erfaren och duktig. Jag tror att han klarar det rätt så bra. Teknikerna på mittfältet, oftast som kantspringare är Matt Phillips och Nacer Chadli. Förra året stod man för en enastående säsong poängmässigt, för att faktiskt om jag får säga det, tillhöra West Bromwich. Striker, Salomon Rondon stod för åtta mål den gångna säsongen och får nu även hjälp av en ny anfallskollega: Jay Rodríguez. Närmast från Southampton. Spelar oftast mer som en roll i form av nummer tio. En oerhört duktig spelare!

Nyförvärv: Jay Rodríguez är det stora namnet man satsat på och även valt att köpa in för omkring 150 miljoner kronor. Kommer närmast från Southampton där han var en tongivande spelare som både stod för en del mål, samt assist och som både kan spela centralt i banan, samt användas som kantspelare. En skicklig offensiv pjäs som West Bromwich verkligen kan utnyttja i anfallsspelet.

I år bestämmer jag att man iallafall inte kommer vara tillräckliga för att kunna nå en så bra placering som tionde plats (fjolårets) Absolut inte. Jag tror att Premier Leagues övre halva i tabellen, säsongen 2017/18 kommer att vara hyfsat jämn och därmed skjuta undan de lag som inte räcker till ganska tidigt.

PLATS 15 – LEICESTER

Nära en nedgradering säsongen 2014/15 – Mästare säsongen 2015/16 – Nära en nedgradering säsongen därpå igen, 2016/17. Leicester Citys tre senaste säsonger är verkligen något att spekulera kring. Vad gjorde att man gick från att vara ett bottenlag till ett topplag för att sedan återigen bli ett bottenlag? Säsongerna efter varandra dessutom. För mig som för många andra var den där andra säsongen endast en tillfällighet, som på något sätt blir något slag mirakel. Säsongen 2013/14 spelade man i Championship. Man vann serien med hela 102 poäng och ett avancemang för högsta ligan var klargjord. Som nykomlingar i Premier League säsongen 2014/15 avslutade man starkt med 10 poäng av 12 möjliga på de fyra senaste matcherna och gjorde att man landade på 41 poäng, vilket resulterade i en 14:e plats. Alltså var de fyra sista omgångarna enligt mig de matcherna som förlängde deras kontrakt. Då under ledning av Nigel Pearson. Efter den säsongen fick sedan engelsmannen sparken av klubben då ”arbetsrelationen mellan Nigel och styrelsen inte längre var lönsam” och ersattes av Claudio Ranieri. Då hände det. Leicester City blev engelska mästare och tog därmed sin första Premier League titel. Det noterbara är att man nästan hade exakt samma lag säsongen man tog titeln som föregående säsong då man höll på att bli nedflyttade. Vem kunde tro det? Absolut ingen. Iallafall inte under de första 20 omgångarna. Det enda egentliga nyförvärvet var N’Golo Kanté som anslöt från franska SM Caen. Han var den nog spelmässigt den spelaren som förmodligen bidrog mest för att en Premier League title skulle ros till hamn. Poängmässigt inte men han var den spelaren som gång på gång, match efter match verkligen briljerade. Förra säsongen tog man dock ett jätte snedsteg från toppfotbollen i England. Man hade inför säsongen tappat sin franske maskin på mittfältet N´Golo Kanté. Det märktes rätt fort att man saknade någon pjäs i laget. Annars så försökte man spela en så liknande fotboll som man hade gjort under föregående säsong. Långt på en Jamie Vardy som satte allt innanför målet. En Riyad Mahrez som fixade och trixade på sin kant. Bokstavligen trollade. Wes Morgan och Robert Huth som tillsammans var som en mur i mittbackslåset. Kasper Schmeichel storspelade i målvaktsspelet. Fast ingenting utav detta fungerade som det skulle. Man låg nästan hela säsongen nere i bottnen, sparkade tränare Ranieri och kom sedan tillbaka och slutade tillslut på en 12:e placering, 10 poäng från nedflyttning. Trots detta förvånansvärda tapp i ligaspelet tog man sig till en kvartsfinal i Champions League. Där man faktiskt, turneringens gång stod för en del fin prestationer där man bland annat slog ut Sevilla i åttondelsfinalen för att sedan tyvärr åka ut i kvartsfinalen, dock endast med ett mål mot självaste Atletico Madrid. Nu är det en ny säsong, jag tror spelmässigt på en säsong som efterliknar den förra och poängmässigt en ännu sämre säsong.

Nyckelspelare: Trots den uteblivna fortsatta succén från Leicester Citys sida har ju fortfarande en del bra och viktiga spelare. Börjar vi poängmässigt så spelar den algeriska landslagsmannen Riyad Mahrez en oerhört stor roll i Leicesters produktion offensivt sätt i banan. Ryktades efter guldsäsongen till halva Europa kändes det som. Arsenal var nog den klubben som satt längst fram i förarsätet. Fast en affär blev det inte och har ännu inte blivit av. Även anfallaren Jamie Vardy var en stor faktor till guldet. Sprutade in mål från alla sorters håll och kanter. Då även han var på väg till Arsenal ett bra tag blev det inte heller där en affär. Vem har inte ryktats till Arsenal liksom – hehe. Islam Slimani är också en anfallsspelare för motståndarna att hålla ögonen på. De är väl de viktigaste kuggarna framåt sätt. Balansspelaren Danny Drinkwater som hade ett bra samarbete med N’Golo Kanté under guldsäsongen hade försökt styra upp det hela själv men lyckades inte så bra den gångna säsongen. Kanske blir det bättre? Defensivt sätt har man behållit Kasper Schmeichel i målet som är en riktigt bra målvakt. Samma backlinje med Wes Morgan och Robert Huth i ledarrollen. Österrikaren Christian Fuchs är också en spelare som är intressant. Vänsterbacken är en viktig del både i Leicester offensiva, samt defensiva spel.

Nyförvärv: Man har defensivt förstärkt i form av en ny målvakt, Eldin Jakupovic samt mittbacken Harry Maguire, båda från Hull City. Jakupovic stod för en bra säsong i Hull – trots uttåget. Dock tror jag inte att han kommer att peta Schmeichel från tronen som förstemålvakt. Maguire gjorde väl en helt okej säsong. Svårt att ge beröm till försvarare i lag som åker ur en serie men han såg ändå intressant ut. På mittfältet har man köpt in en mycket intressant spelare, nämligen Vicente Iborra som i Sevilla har varit en enligt mig exemplarisk defensiv mittfältare som både med sin storlek, fast även med sin blick över spelet gjort att Sevilla fått en helt annan trygghet på mittfältet.

Man har inte alls varit så aktiv på spelarmarknaden. Lite mer pengar än vad man hostat fram måste finnas i klubben med tanke på ligatiteln säsongen 2015/16. Visst går mycket pengar åt till andra utgifter som till exempel spelar och personal löner etc. etc. etc. Fast tycker ändå att man såhär inför säsongen måste vara ännu mer hungriga på marknaden. Särskilt ifall man på förhand skall ta sig ur bottenträsket på riktigt. Man får en ännu sämre säsong än fjolårets.

PLATS 14 – NEWCASTLE

Den sista och tredje nykomlingen inför denna säsong är Newcastle United FC. Man vann Championship förra säsongen med en poäng före Brighton & Hove Albion FC. Så titeln tog man och klirr i kassan blev det. Newcastle är det mest rutinerade laget av dessa tre nykomlingar. Man har även på pappret en i mina ögon bättre spelartrupp, erfaren tränare samt att man har större och har bättre förutsättningar. Värvat har man, och sålt har man. Känns lite som plus minus noll än så länge under transferperioden. Fast det lär vi komma till.

Nyckelspelare: Målvaktsposten i Newcastle tror jag är lite oklar. Förra säsongen varierade man mellan irländaren Robert Elliot och engelsmannen Karl Darlow. Den sistnämnda stod mestadels av matcherna och gjorde det bra. Dessförinnan var det holländaren Tim Krul som vaktade kassen för Newcastle. Han är liksom förra säsongen utlånad till AFC Ajax. Backlinjen styrs av mittbacken Jaamal Lascelles som är lagets kapten och har sedan han kom från Nottingham Forrest till Newcastle United 2014 haft en riktigt bra utveckling. Med stora kliv framåt har han blivit en ledargestalt som man bara inte kan rå åt att inte älska. Iallafall inte om man är Newcastle supporter. Ett så mycket större engagemang på planen än vad de övriga spelarna på planen har. En mycket viktig spelare i Rafael Benitez lagbygge. På det centrala mittfältet har man rutinerade lirare som Jonjo Shelvey och Mohamed Diame som båda har en rutin att vinna många andra-bollar vilket såklart gynnar laget att så snabbt som möjligt vinna tillbaka bollen efter bolltapp. Med sin storlek är styrkan då deras främsta vapen, båda har även fenomenala genomskärare till löpande medspelare samt att de har ett ruggigt bra skott som nästan från ingenstans kan explodera. På kanterna har man lirat med Matt Ritchie och Christian Atsu. Skotten Matt Ritchie stod för 12 mål den gångna säsongen och var en viktig pjäs i lagets offensiv. Atsu var under förra säsongen lånad till Newcastle från Chelsea men är nu helt och hållet köpt av Newcastle. Fast den trots allt viktigaste spelaren anfallsmässigt är engelsmannen Dwight Gayle. Kom delad tvåa i skytteligan på 23 mål. Är en väldigt giftig anfallare med tekning, men framförallt sin snabbhet. Oerhört kvick i löpsteget vilket de äldre, erfarna mittbackarna i Premier League får vara beredda på. En mycket intressant spelare!

Nyförvärv: Man har alltså köpt loss Christian Atsu från Chelsea. Affären tros landa på omkring 65 miljoner kronor. Två innermittfältare har man värvat. Ett köp av Florian Lejeune från Eibar, samt ett lån av Mikel Merino från Dortmund. Två spelare man inte har så jättebra koll på. Den förstnämnda vet jag har fått spela en del iallafall nere i Spanien iallafall, till skillnad från den sistnämnde som inte fått allt för mycket speltid i Tyskland. Jacob Murphy ansluter från Norwich. Ännu en bra och kvick spelare som oftast håller sig på kanten. Javier Manquillo är en defensiv värvning som kommer från Atletico Madrid. Han har tillhört Atletico Madrid sedan 2007 men har varit utlånad till lag som Marseille och även här i Premier League: Liverpool och Sunderland. Högerbacken har väl fått blandad speltid i Spanien men har självklart utvecklats och visat framsteg från tiden i England. En ung försvarare med potential till att bli ännu bättre. Bra köp!

Om jag summerar mina tankar kring Newcastle Uniteds kommande Premier League säsong är jag mycket positiv. Trots att man har tappat spelare som under de senaste säsongerna varit tongivande, i form av exempelvis Vurnon Anita, Florian Thauvin, samt Youn Gouffran så har man fortfarande ett lag som har kapacitet för att hålla sig kvar i högsta divisionen. Bättre än att bara stanna i botten dessutom, utan tillräckligt bra för att hålla sig någorlunda i mittenskiket. Dessutom hoppas jag att man får se några av dess unga spelare. Mestadels syftar jag på Rolando Aarons. 21 åringen kom till klubben som 17 åring och jag vet att han har en oerhört stör potential till att bli något mycket mycket större. När han väl fått chansen har han absolut inte gjort bort sig, tvärtom a- strålat. Vi ser Newcastle United även i Premier League säsongen 2018/19.

PLATS 13 – WATFORD

Watford FC tog klivet upp ur Championship säsongen 2014/15 och har än så länge stått för okej insatser i högsta ligan Premier League. Förra säsongen var dock en liten besvikelse. Man slutade på en 17:e placering med sex poäng från nedflyttning. Året innan som nykomling slutade man på en 13:e plats. En viss skillnad. Dock endast fem poäng som skiljde säsongerna åt. Spelmässigt tycker jag trots allt att man ser intressanta ut. Man har även en intressant spelartrupp med många internationella spelare som sticker ut lite här och var. Fast trots allt en engelsk filosofi med några enstaka engelsmän som verkligen förgyller laget. Man har i spelet till jämförelse av poängen inte riktigt fått ut så mycket som jag tycker att de har i sig. I år tror jag att man gör en bättre säsong poängmässigt. Iallafall så pass bra så att man relaterar sin slutplacering med året man tog sig upp 2014/15.

Nyckelspelare: Målvaktsmässigt har man en del att välja på. Framförallt tvåstycken i form av den erfarna brassen Heuelho Gomes (36 år), samt den lite yngre rumänen Costel Pantelimon (30 år). Vart Watford står i vem faktiskt är första målvakt vet jag inte riktigt. Jag själv hade ställt Pantilimon i målet från start. Han är lite mer kry och är mer på fötterna än vad Gomes är. I mittförsvaret har man främst förlitat sig på Younes Kabul och Sebastian Prödl. Två försvarare som har en del erfaren men som är lite för seg i fötterna och som ofta förra säsongen hängde dem inte riktigt med i tempot. Där man var som mest sårbara den gångna säsongen. Förhoppningsvis har man jobbat mycket på det. Ytterbackarna är väldigt skickliga. Till höger: Daryl Jamat och till vänster; Jose Holebas. De både med en enormt offensiv kraft fast hänger även med defensivt sätt. Klockrena val. På mittfältet balanserar man främst med Etienne Capoue. Fransmannen är oerhört viktig på innermittfältet och är väldigt duktig på att vinna tillbaka boll. Stor som han här är han även en viktigt kugge i luftrummet på mittplan. Sista halvan av förra säsongen lånade man in engelsmannen Tom Cleverley från Everton FC. Man har gjort klart med 27 åringen med ett femårskontrakt. En bra värvning med tanke på hans långa karriär i Manchester United. En del erfarenhet finns där. En skicklig spelare med bollen som både kan spelade långt ner i banan, samt spela en lite mer offensivare roll. Anfallsmässigt förlitar man sig på sin stora och starka striker; Troy Deeney. Engelsmannen stod för tio mål den gångna säsongen och är den viktigaste kuggen offensivt sätt. Han som kan stänka dit ett par bollar när man verkligen inte äger ett skit i vissa matcher. Trots hans ”klumpiga” storlek kan han trolla. Man har även Mauro Zarate och i anfallsspelet som mycket väl kan ställa till det för motståndarna. Zarate som har va en riktig målsprutare i klubbar som Lazio och Fiorentina. Fast också under tiden i Premier League då han tillhörde West Ham. Även på lån i Queens Park Rangers. Argentinaren är en mycket spännande pjäs som jag tror kan vara viktig för Watfords offensiv i år.

Nyförvärv: Förutom att man gjorde helt klart med Tom Cleverley tidigare i år så har man lånat in Nathan Chalobah från Chelsea FC. 22 åringen har inte fått den speltiden som han behöver för att utvecklas i Chelsea. Så ett lån på denna engelsman tycker jag är helt korrekt. Han måste få spela och visa England och resten av fotbollseuropa vad han går för. För bra är han. Jag tror att han kan medföra något till sin för tillfälliga nya klubb.

Man har dock tappat en annan mittfältare. Spanjoren Mario Suarez har lämnat för Kina efter endast en säsong i Watford-tröjan. Har inte imponerat särskilt i England, var dessutom utlånad till Valencia under tiden i England. Lämnar nu alltså Europafotbollen för Asien och Kina. Tror inte att den övergången påverkar Watford negativt direkt. Man får inte mycket stålar för en spelare som inte direkt har fått den roll som man kanske väntade. Har inte gjort någon jättevärvning direkt. Kanske inte gjut det man bör ha gjort. Trots detta tycker jag att man faktiskt har en någorlunda trupp för att kunna placera sig som ett mittenlag i den kommande Premier League säsongen.

PLATS 12 – STOKE

Stoke City är en riktig Premier League klubb. En klubb som många lag verkligen hatar att spela emot – iallafall på bortaplan. ”En kall kväll i Stoke” .. Den är inte kul. Vilket inte bara är något man säger, utan något faktiskt stämmer. Bara att kolla tillbaka på vilka säsonger som helst. Förra säsongen slutade man på en 13:e plats i ligan. Man spelade enligt mig till skillnad från andra säsonger en mycket dålig fotboll. En stereotyp/fantasilös fotboll. Inför den kommande säsongen har man tappat viktiga spelare, men även köpt in enstaka viktiga spelare.

Nyckelspelare: Jack Butland var under stora delar av förra säsongen skadad och man varierade lite mellan de gamla målvakterna Lee Grant och Shay Given. 34 och 41 år gamla. Den sistnämnde tycker jag bara är sjukt att han trots allt håller en så pass hög nivå för att vara hela 41 år. Nu när Jack Butland inte längre är skadad är han given etta. Säsongen innan han skadade sig var han som ett monster. Särskilt i de som mest tuffa situationerna. Om vi tar och fortsätter med försvaret tycker inte jag att man har en stabil defensiv. Spelare som Marc Muniesa och Geoff Cameron har styrt och ställt där bak. Inga spelare som jag hade velat ha att förlita mig på i backlinjen som tränare. Man har även en erfaren Glen Johnson på högerbackspositionen. Som både offensivt och defensivt sätt kan göra en stor skillnad på vilken nivå man ligger på. På mittfältet har man en rutinerad lirare i form av Charlie Adams. Fortsätter att leverera finfin fotboll. Även Joe Allen och Giannelli Imbula finns på innermittfältet. Båda med en rätt så defensiv roll. Offensivt sätt på mittfältet har man Ibrahim Afellay och Bojan Krkic som har lite av fria tyglar. På kanten; Xherdan Shaqiri. Dessa tre offensiva typer gör ett fantastiskt jobb på mittfältet. Stokes aktörer framåt sätt. Rent anfallsmässigt har man den över två meters långa Peter Crouch som börjar komma upp i sina dar. 36 år har engelsmannen blivit och speltiden minskas år efter år men när han välspelar så håller han klass. Saido Berhimo är annars ett namn som är lite mer friskt och nytt. 22 åringen anslöt från West Bromwich Albion tidigt i år. Det känns inte riktigt som han har fått presentera sig på allvar i Stoke-tröjan. Lansek får han det denna säsongen? Återstår att se.

Nyförvärv: Två riktigt bra värvningar har man stått för. Den första; Kurt Zouma som ansluter klubben på ett lån från Chelsea FC. En mycket talangfull mittback som i mina ögon kan bli hur bra som helst. Har rutinen och även fått chansen i landslaget. E mycket bra värvningen från Stoke City. Darren Fletcher är den andra spelaren som har anslutit till klubben – gratis dessutom. En väldigt erfaren mittfältare som håller hög klass. Var under en gångna säsongen en mycket viktig pjäs på West Bromwichs mittfält. Kan bli att komma till nytta för Stoke City.

Det främsta spelarrappet har man gjort i Marko Arnautovic. Hans övergång till West Ham United tror jag gör att man tappar väldigt mycket kvalitetsmässigt. En ,yrket bra spelare som enligt mig förtjänar att spela i ett litet bättre lag faktiskt. Har stått för en makalös utveckling efter övergången från Werner Bremen till Stoke City i 2013. Har iallafall de senaste två säsongerna stått för fenomenala matcher, säsongerna igenom. Ett oerhört tufft spelartapp. man har dessutom tappat två väldigt rutinerade lirare i form av anfallaren Jonathan Walters och i mittfältare Glenn Whelan. Som går till Burnley FC respektive Aston Villa FC. Stoke är en klubb som jag kan tycka är rätt svår att sätta fingret på. Antingen gör man en jättefin säsong och slutar mellan plats 9 och 12. Eller så gör man en mindre bra säsongen och landar på en 13:e till 16:e placering. I år tror jag, trots spelartappen på ett par viktiga spelare att man kan göra en relativt bra säsong där man slutar på en 12:e plats.

PLATS 11 – CRYSTAL PALACE

En 14:e plats förra säsongen var väl ingen höjdare. Man hade inför säsongen pratat en del om att bli mer utav ett lag på den övre halvan av tabellen. Att höja ambitionsnivån, utveckla laget offensivt som defensivt för att på allvar slåss om de bättre platserna i tabellen. Något som inte alls gick som man ville under förra säsongen. Man hade ett bra lag på pappret, likaså i år då man inte direkt har varit så aktiva på spelarmarknaden här under sommarfönstret. Jag tror ändå på en förbättring moraliskt sätt, koncentrationsmässigt men även spelmässigt.

Nyckelspelare: Wayne Hennessey är förstemålvakt i londonlaget. Speciellt efter Steve Mandandas övergång för klubben Olympique de Marseille. James Tomkins är den försvararen i mittbackslåset som man enligt mig kan lita mest på. Engelsmannen kom till Crystal Palace från West Ham United under förra säsongen. Efter 20 år i londonklubben West Ham valde han som sagt att gå skilda vägar med klubben. En ren mittback som är väldigt bra. Damien Delaney är den andra mittbacken som förmodligen kommer att spela tillsammans med Tomkins. Irländaren Delaney spelade samtliga 38 matcher förra säsongen. En annan försvarare jag bara måste framhäva är Patrick van Aanholt, som anslöt till klubben under sista halvan av förra säsongen från Sunderland. En mycket skicklig vänsterback, framförallt offensivt men även defensivt, som har en oerhört bra vänsterfot. Både som passningsfot, men även som avslutsfot. Yohan Cabaye är den spelare som styr och ställer på mittfältet. En i grund och botten stabil innermittfältare med fokus på det defensiva. Han har gjort det bra hittills i Palace-tröjan. Så han sköter som sagt det defensiva. Den offensiva delen har Jason Puncheon koll på. Kapten är han dessutom. Den 31 årige engelsmannen kom till Palace från Southampton 2014 och har fått ett större och större ansvar efter varje säsong som varit. Likt van Aanholt har även Puncheon en ruggig vänsterfot. Andros Townsend och Wilfried Zaha agerar yttermittfältare i laget. Två vindsnabba spelare som kombinerar sin hastighet med sin teknik och får det ibland att se ut som en riktig lekstuga när motståndare luras till höger och vänster. Även de otroligt viktiga i Crystal Palace offensiva spel. En anna spelare som stuckit ut den senaste tiden är serben Luka Milivojevic. Den offensiva mittfältare visade i slutet på förra säsongen prov på fin fotboll. Likaså nu på försäsongen. Den målmässiga biten står Christian Benteke för. Han gjorde den gångna säsongen 15 mål och kom på en delad åttonde placering i skytteligan. En viktig spelare i Palace som om han kan fortsätta att producera så som han har gjort hjälpa Palace till en bättre slutplacering än fjolårets.

Nyförvärv: Det enda riktiga nyförvärvet man har gjort är lånet av Ruben Loftus-Cheek. Den engelske mittfältaren kommer senast från Chelsea där han som man kan lista ut fått minimalt med speltid. Här i Crystal Palace tror jag att han kan bli en viktig kugge på deras innermittfält.

Crystal Palace är i grund och botten ett bra spelande lag med potential för mer än man visat resultatmässigt under de senaste säsongerna. Jag tror att man går in i den kommande säsongen med höjda huvuden och är rejält laddade och fokuserade på sin uppgift. Vilket i mina ögon successivt bli bättre för varje säsong, slå sin förgående säsong. Vilket man kommer att göra!

Kommentera