Premier League – Del 2

PLATS 10 – SOUTHAMPTON

Kom på en åttonde placering den gångna säsongen och var säsongen igenom lite vajande. Fast en åttonde plats blev det och det var givetvis mer än bara okej. Man hade en bra trupp förra säsongen som man till större del har fått behålla. Den stora förändringen man har gjort är att sin offensiva kreatör framåt i banan; Jay Rodriguez har lämnat för West Bromwich Albion.

Nyckelspelare:
Fraser Forster är det som garanterat vaktar Southampton kassen även den kommande säsongen. En otroligt bra målvakt som för Southampton är väldigt viktig. Defensivt sätt får han framförallt hjälp utav holländaren Virgil van Dijk som vuxit oerhört mycket sedan han kom till klubben från Celtic 2015. Mittfältet styrs först och främst av Oriol Romeu och Steven Davis som balanserar upp innermittfältet på ett utmärkt sätt. Jag tror även att Jordy Clasie kommer att få chansen lite mer under denna säsongen. Offensivt sätt har man många alternativ; Sofiane Boufal, Nathan Redmond, James Ward-Prowse samt Dusan Tadic fajtas om den offensiva mittfält rollen, samt kant positionerna. Som ren anfallare kommer man garanterat satsa på italienaren Manolo Gabbiadini som anslöt till klubben mitt under förra säsongen och blev en succé.

Nyförvärv:
Den polska försvararen Jan Bednarek har anslutit från Lech Poznan. Man kan väl säga att han rakt av ersätter Cuco Martina som lämnar för Everton. Det är det enda nyförvärvet som Southampton FC under transferperioden har gjort.

En stark trupp, med en tydlig spelidé som säsong efter säsong presterar. Trots det tror jag att man slutar på en sämre slutplacering än vad man gjorde förra säsongen. Då jag tror att det kommer att vara fler lag som kommer att prestera väldigt bra, vilket kommer att göra hela serien väldigt jämn. Fast sittter spelet där match efter match är det mycket möjligt att man slutar högre än vad min hypotes säger.

PLATS 9 – BOURNEMOUTH

Bournemouth AFC tog steget upp till Premier League inför säsongen 2015/16 då man vann Championship 2014/15. Den säsongen slutade man på en 16:e plats. Förra säsongen tog man ett rejält kliv framåt när man från att ha slutat på plats 16 året innan nu slutade på en nionde plats och visade dessutom ambitioner samt spelidéer för att uppnås resultatet har man stora förväntningar och ögon på sig under kommande säsong. Jag tror att man kommer att leva upp till förväntningarna och återigen, liksom förra säsongen sluta på en nionde placering.

Nyckelspelare:
Under förra säsongen styrdes backlinjen av den lånade Chelsea spelaren Nathan Aké. Man har nu köpt loss honom från Chelsea då han verkligen visade prov på skicklighet i defensiven under förra säsongen. Harry Arter är mittfältsgeneralen i Bournemouth som har hand om det defensiva. Offensivt sätt får han hjälp från engelsmannen Junior Stanislas. Den offensivt skickliga spelaren är en poäng spelare som som ofta spelare fram både Joshua King och Callum Wilson.
King gjorde 16 mål i Bournemouth tröjan förra säsongen och var den största produktionen framåt sätt.

Nyförvärv:
Asmir Begovic har man lyckats ro åt sig från Chelsea. Ett mycket bra köp. En rutinerad samt bra målvakt som man får in. Nathan Akè har man alltså köpt loss. Den sista spelaren man värvat in, som kommer att betyda mycket i offensiven är Jermain Defoe som lämnar det nyligen nedgraderade laget Sunderland för spel åter i Premier League. Förra året gjorde han 15 mål i Sunderland.

Bournemouth är ett spännande lag på pappret som inte heller har tappat någon spelare från förra säsongen. Jo, en – Jack Wilshere som var på lån i Bournemouth från Arsenal som nu återigen ansluter till Londonklubben. Liksom förra säsongen slutar man på en oerhört imponerad bilens plats.

PLATS 8 – WEST HAM

Londonklubben hade en liten flopp säsong senast med tanke på året innan. Förra säsongen blev man bara elva och året dessförinnan knep man en sjundeplats. Nu lägger jag dem nånstans mitt emellan. En åttonde plats tror jag att det blir för Londonlaget. Varför? Jo, man är inte tillräckligt bra för att fajtas i toppen, men ska absolut kunna prestera så bra så att man inte hamnar allt för långt i mitt eller nere i botten.

Nyckelspelare:
Backlinjen ser stabil ut. Styrs först och främst utav Winston Reid. Australiensaren har spelat för klubben i sju år och det är inget som tyder på att det inte blir några år till. Även José Fonte tror jag kommer bli en viktig kugge för laget. Cheikhou Kouyate är den defensiva motorn på mittfältet. Offensivt sätt är det antingen förra årets nyförvärv Robert Snodgrass eller Manuel Lanzini som man förlitat sig på. Kantspringare – Michail Antonio. En lovande yttermittfältare som alltid är på hugget. Farlig på huvudspelet men även när han har bollen vid fötterna.

Nyförvärv:
Vi börjar nedifrån: Joe Hart. På lån från Manchester City. En riktigt bra värvning enligt mig. En rutinerad målvakt som faktiskt är riktigt riktigt bra. Viktig pjäs i West Hams ”nybyggda” lag. Pablo Zabaleta är en annan defensiv spelare från Manchester City. Även där en rutinerad lirare som har varit med om mycket. I den offensiva delen har man förstört med både Marko Arnautovic från Stoke City och Javier ”Chicharito” Hernandez från Bayer Leverkusen. Två ruggigt vassa spelare som jag garanterat gör så att West Ham växer. Inte bara på pappret, utan verkligen på plan. Värvningar som dessa får supportrarna att tro vilket är viktigt. Även Sead Haksabanovic har anslutit till West Ham från Halmstad BK. Speltiden lär väl bli minimal men i klubben lär han finnas och övergången från Halmstad till West Ham är stor.

West Ham United, ett lag med kvalitetsspelare, en spelidé och ambitioner. Kan ställa till det för något utav topplagen men är inte riktigt tillräckliga för att slåss om Europaplatserna. Fast man har absolut sett till att börja bygga på något med de spelarna man värvat in.

PLATS 7 – EVERTON

Everton FC slutade den gångna säsongen på en sjunde plats. Likaså tror jag att man slutar i år. Man är liksom West Ham med där uppe, men inte riktigt hela vägen.

Nyckelspelare:
Ashley Williams är den främste utav försvararna. Den som verkligen symboliserar Everton försvarsspel. Tufft och aggressivt. Till sin hjälp har han Phil Jagielka. En bra kombination dem två emellan. Ytterbackarna Leighton Baines samt Seamus Coleman kompenserar tillsammans upp både defensiven och offensiven väldigt bra. Idrissa Gueye blev under förra säsongen ett nyförvärv som jag tyckte såg spännande ut. Inför den kommande säsongen tror jag att han utav tränaren Ronald Koeman kommer att få ett ännu större ansvar på mittfältet och klara det galant. Den offensivare delen utav mittfältsspelet har Ross Barkley gjort det bra de senaste säsongerna. Engelsmannen är en suverän spelare som match efter match presterar, poäng efter poäng som oftast bockas av och som även måste komma igång rejält mot storlagen. Gör han det kan han enligt mig bli ruggigt bra. Så stor potential har han. Tom Davis är en annan mittfältare som iallafall under andra halvan av förra säsongen gjorde en utmärkt säsong. Dök egentligen upp från ingenstans och levererade direkt. En spelare att absolut ha ögonen på extra under den kommande säsongen. Springandes på kanterna har man Kevin Mirallas och Yannick Bolasie. En kombination utav fart och teknik, på varsin kant. Två väldigt duktiga spelare som är oerhört viktiga framåt sätt för Everton.
Anfallsmässigt har man värvat, och det inte vem som helst.

Nyförvärv:
Wayne Rooney har under de senaste 12 säsongerna spelat för Manchester United. Han vann med Manchester United fem Premier League titlar och en Champions League titel. Slog även Manchester Uniteds klubbrekord för antal mål i United-tröjan. Dessförinnan? – i just Everton. Rooney är född i Liverpool, staden som laget Everton tillhör och har spelat dör sedan han var en liten pojke. Nu vänder han hem till sin stad, sitt lag för att hjälpa laget i sina hemtrakter. Jag tror och hoppas innerst inne att han kan bidra med något. Jag som United-supporter har givetvis alltid tyckt om Rooney och vill det bästa för honom. Han kommer att bli väldigt viktig för Everton. Ett annat nyförvärv som jag tror offensivt sätt kommer att bli riktigt viktig för Everton är Davy Klaassen som ansluter från Ajax FC. Holländaren är en mycket skicklig mittfältare med kunskaper både för det ena och det andra. Även Sandro Ramirez är ett nyförvärv för Evertons mittfält att poängtera. Resten av de huvudsakliga nyförvärven är defensiva: Mittbacken Michael Keane från Everton och målvakten Jordan Pickford från Sunderland. Två spelare utav stor kaliber som jag tror kommer att lyfta Everton ännu mer spelmässigt.

Everton är ett roligt lag att kolla på som nästan alltid klassas som under ett så kallat topplag. Har svårt att riktigt slå sig in där uppe men skall definitivt definieras som ett riktigt bra lag. Förvisso har man inför säsongen tappat sin målspruta Romelu Lukaku. Ett stort spelartapp som man först och främst hoppas på att kompensera upp det med Wayne Rooney. Även i år blir man ett farligt lag.

PLATS 6 – LIVERPOOL

Nu dags för de klassiska storlagen som då klassas som topplag. Vi börjar med det topplaget som jag anser vara minst kapabla för att på riktigt slåss om ligatiteln.
Liverpool FC. Det röda laget från staden Liverpool har haft det svårt för Premier League. Enda sedan ligastart 1992/93 har man aldrig rått hem titeln som Premier League mästare, och jag lär inte heller se det komma de närmsta åren. Fast ett topplag kan man iallafall kalla sig för så bra är man faktiskt. Mer om varför de iallafall inte kommer riktigt nära titeln i år heller kommer vi så småningom till.

Nyckelspelare:
På ett eller annat sätt blir målvakten Simon Mignolet en nyckelspelare för Liverpool. Trots hans vana att ställa till det och slå till med tavlor någon gång då och då gör han även fantastiska matcher. Jag tror att man kommer att fortsätta satsa på sin belgiska målvakt istället för den tyske tillfälliga andremålvakt Loris Karius. Dejan Lovren är ”stjärnan” i backlinjen. Han som styr. Även James Milner som agerade vänsterback förra säsongen är viktig för laget. Jordan Henderson är mittfältets befälhavare. Kaptenen är omtyckt hos Liverpool supportrarna och gör dem med sitt hjärta sällan besvikna. Han är då den mer balanserade spelare som mestadels får hålla koll på defensiven men givetvis även följa med upp i offensiven. Offensiven står Philippe Coutinho för. Om han stannar i Liverpool tröjan eller ej är fortfarande väldigt oklart. Han är som sagt väldigt nära en övergång till FC Barcelona, har det iallafall ryktats om en del. Coutinho kan även lira på en utav de två kantpositionerna. Den andra är iallafall gjord för Sadio Mané. Dem två tillsammans gjorde 26 mål den gångna säsongen. Två otroligt viktiga spelare. Den sista pjäsen offensivt som betydde mycket för laget är Roberto Firmino. Han stod för 13 mål.

Nyförvärv:
Det enda nyförvärvet man har gjort är i form utav Mohamed Salah. Egyptern kommer närmast från italienska Roma där han som kantspelare stod för 15 mål. Enligt mig är defensiven det största problemet individuellt sätt och jag tycker verkligen att det är riktigt konstigt att man faktiskt inte har satsat på att värva in ett riktigt monster som mittback.

Spelarmaterialet känns lite tunt, särskilt backlinjen. Där man enligt mig skulle ha investerat. Nu har man inte gjort det och man för klara sig utan det. Förutom Premier League spelet har man troligtvis även ett Champions League äventyr att vänta sig till hösten. Först skall man klara av ett playoff-kval som börjar på tisdag borta mot tyska Hoffenheim. Givetvis dubbelmöte fast man börjar nere i Tyskland. Därför tror jag att man kommer att ha stort fokus på Champions League den här säsongen och därmed landa på en sjätteplats vilket kommer att resultera i ett Europa League kval. Eller så överraskar Jürgen Klopp med någon tysk magi teknik som fungerar utmärkt i England. Vem vet?!

PLATS 5 – ARSENAL

Med Arsene Wenger som tränare ser allt likadant ut. Eller? Så känner iallafall de flesta Arsenal-supportar sig. Fast inte riktigt i år. För inför denna säsongen har man förstärkt i ett riktigt stort namn.

Nyckelspelare:
Mannen med ”hjälmen” – Petr Cech, är en ytterst viktigt pjäs i Wengers lagbygge. Erfarenhet direkt nedifrån. Laurent Koscielny hjälper även han till med sina äventyr att förstärka erfarenheten i laget. Yngre killar finns även i lägret som framförallt fart mässigt sprudlar med energi. I backlinjen är det Hector Bellerin. Spanjoren är dock bara mer än bara en försvarare. Oerhört viktig och effektiv framåt sätt i banan för Arsenal. Kuggen på mittfältet: Mesut Özil. Har en utomordentlig vänsterfot som levererar fina pass hela hela tiden. Hade Arsenal haft fler kvalitetsspelare i offensiven hade han kunnat få dubbelt så många assist som han fått. Anfallsproblem har oftast legat på Alexis Sanchez som klarat det bra. Slutade trea i skytteligan på 24 mål.

Nyförvärv: Man har förstärk defensiven lite med att värva in en av Bundesliga bästa ytterbackar i fjol, Sead Kolasinac. Vänsterbacken spelade då i Schalke 04 och gjorde en riktigt fin säsong. Den andra värvningen är Alexander Lacazette. Som är det stora namnet. Som får Arsenal fansen att tro och hoppas. Han har de tre senaste säsongerna med Lyon stått för hela 76 mål i seriesammanhang varav 28 utav dessa kom den förra säsongen. Ett super inköp av Arsene Wenger och hans Arsenal. Iallafall på pappret.

Arsenal är en klubb liksom Liverpool inte riktigt får till det. Är oftast suveräna under första halvan av säsongen – alltså på hösten. Fast dippar sedan efter årskiftet. Jag tror inte på att man är tillräckligt starka för att slåss om en titel i år heller.

PLATS 4 – TOTTENHAM

Tottenham Hotspurs. Laget med noll justeringar. Laget med samma tränare och samma spelare som den gångna säsongen, och även egentligen säsongen innan dess också. Positivt eller negativt? Man har under de senaste två säsongerna spelat en fantastisk fotboll där man nått slutplaceringar som två och trea. Starka på hemmaplan men även borta. Gör bra resultat mot de övriga topplagen och underskattar inte de mindre lagen. Vart står man i år? Man kommer att spela på Wembley hela säsongen igenom. Där har man inte varit allt för bra. Vi för se vart det landar.

Nyckelspelare:
Hugo Lloris som vaktar kassen är en trygghet för Spurs. Det kan jag säga. En otroligt duktig målvakt som är med på allt. Till sin hjälp i backlinjen är det framförallt Toby Alderweireld som är själva ”muren” i försvaret. På mittfältet har man sköna lirare som Eric Dier och Moussa Dembele som är balansspelare. Inte allt för defensiva men det är prion. Iallafall för den förstnämnda. Offensivt har man den skicklige Christian Eriksen. Dansken står för det mesta offensiva spel som Tottenham producerar. Även Dele Alli är en intressant pjäs i Tottenhams offensiv. Hatt utvecklats enormt sedan han kom till klubben 2015 och är en en given startspelare. Liksom Eriksen producerar framåt sätt. Poäng efter poäng, match efter match. Oerhört viktig. Stjärnanfallare Harry Kane som vunnit Premier League skytteliga de senaste två säsongerna är kvar i klubben och lär stanna. 54 mål på två säsonger är suveränt och han lär väl satsa på skytteliga tronen även denna säsongen.

Nyförvärv:
Här kommer de lite märkliga. Man har haft två bra säsonger och är väl nöjda med sitt lag. Fast en eller två nya spelare i truppen hade ju inte skadat. Särskilt inte nu när man faktiskt fått in en stor summa pengar från försäljningen av Kyle Walker till Manchester City. Omkring 500 miljoner fick man fast något tecken på att man kommer att ersätta honom eller överhuvudtaget köpa in en spelare finns inte direkt. Visst har det varit ute snack angående ett köp av Monacos Thomas Lemar, fast mer än snack har det inte blivit.

Det är väl den enda anledningen för Tottenham supportrarna att börja fundera och analysera. Varför köper man inte? Inte en enda spelare. Visst är man nöjda över hur säsongerna den senaste tiden har varit fast man reagerar enda kring varför man inte köper. Blir det en dålig kommande säsong, rent poäng och placeringsmässigt blir det en del snacka av supportrarna med styrelsen osv. Fast det får vi se då. Champions League spelar man och det gör man nästa säsong också.

PLATS 3 – MANCHESTER CITY

Ett nytt lag med en ny spelidé. Ett nytt tänk kring Pep Guardiola. Ett bra lag med en bra tränare. Bra förutsättningar och möjligheter. Hur lyder det?

Nyckelspelare:
Vincent Kompany har kampats med skadad hit och dit, säsong efter säsong. När han väl är frisk är han den givna mittbacken i Manchester City försvaret. Man har ett par nya ytterbackar som även jag tror kommer att bli viktiga spelare för Manchester City. Man har på mittfältet många alternativ i form utav: Yaya Toure, Ilkay Gündogan, David Silva, Kevin De Bruyne. De är de viktigaste kuggarna med de två sistnämnda som sköter offensiven mer än de två förstnämnda. Iallafall, fyra riktigt bra och viktiga spelare på Manchester Citys mittfält. Man har även en intressant spelare i form av Gabriel Jesus som under förra säsongen anslöt till City efter halva säsongen spelad. Presterade direkt. Gjorde mål och assist, sedan blev han skadad. Synd men nu är han frisk och ska bli intressant att se på. Även Raheem Sterling och Leroy Sané är två intressanta spelare som på Manchester Citys kanter blir viktiga. Flyger fram med sin fart och teknik och försöker som allt för ofta hitta in till sin stjärnanfallare Sergio ”Kun” Agüero som inne i boxen är galet vassoch bra.

Nyförvärv:
Ny målvakt från Benfica – Ederson Moares. En ung och mycket begåvad målvakt som absolut är tillräckligt bra för att spela så högt som i Premier League. Ytterbackar har man värvat. Tre stycken – för en total summa på omkring 1,3 miljarder. Kyle Walker från Tottenham, Benjamin Mendy från Monaco och Danilo från Real Madrid. Visst är det tre riktigt bra spelare, men priserna är enorma. Den sista spelaren att ansluta till Manchester klubben är Bernard Silva från Monaco. En spelare som presterat rätt så bra i Monaco men är enligt mig inte en Manchester City spelare. Kan ha fel men det är min känsla.

Man har gett Willy Caballero, Pablo Zabaleta, Gael Clichy, Bacary Sagna och Jesus Navas fria tyglar att lämna. Även Nolito har fått lämna. Nyförvärvet i fjol som skulle bli en stjärnspelare. Kom då från Celta Vigo och försvinner nu till Sevilla. Man har en väldigt stark trupp med många spelalternativ. Huruvida man så pass bra klarar av pressen till att vara favoriter får vi se. Man har ett bra lag på pappret och ser intressanta ut. Topp tre tror jag kommer att bli otroligt jämn och det är egentligen väldigt svårt att utse en vinnare. Vad som fäller avgörandet kring om Manchester City blir ett titel lag i år eller inte är svårt att säga. Man för nästan egentligen bara gå på magkänslan. Jag tror inte på det.

PLATS 2 – CHELSEA

Antonio Conté och hans mannar ser mycket bra ut inför säsongen. Är nog största favorit till ligatiteln. Conté har förvandlat ett osäkert och oklart Chelsea till ett mer suveränt och spektakulärt lagbygge.

Nyckelspelare:
Thibaut Courtois står stabilt och säkert i Chelsea målet. Målvaktsspelet är klockrent, inget snack om den saken. Man körde förra säsongen en form av trebackslinje med både Gary Cahill och David Luiz där bak. Två monster i försvaret som man inte kommer förbi helt gratis. Marcus Alonso gjorde en ruggigt bra förra säsongen som sin offensiva vänsterbacksposition. Både offensivt och defensivt. I mittfältet är det N’Golo Kanté som är det största utropstecknet. Vann Premier League både säsongen 2015/16 med Leicester City men även då förra säsongen med Chelsea. En av världens just nu bästa mittfältare. Helt klart. Den offensiva kraften stör Eden Hazard för. Är nu till en början i säsongen skadad vilket kan få Chelsea till en uppförsbacke. Man hade Diego Costa som sprutade in mål, han är fortfarande kvar i klubben men kommer till 100% att lämna klubben. Då har man värvat in en ersättare.

Nyförvärv:
Ersättaren av Diego Costa är Alvaro Morata. För en alldeles för hög summa. Suttit bänk den större delen utav förra säsongen i Real Madrid. Var även en tid i Juventus men har aldrig känt pressen utav att vara superanfallaren som ska göra mål varje match. Nu får han den chansen! Jag själv tror att Morata kommer att bli säsongen flopp som verkligen inte kommer att leva upp till hans övergångssumma. Antonio Rudiger är en bra värvning defensivt sätt. En tung värvning från Roma som får det svårt att spela sig in i en startelva men bra är han. Den sista spelaren som har skapat sig ett namn i fotbollseuropa är Tiemoue Bakayoko. Ansluter från Monaco för en stor summa och bör angående summan få spela från start tillsammans med N’Golo Kanté på mittfältet. En intressant spelare som särskilt i Champions League var riktigt bra.

Bra lag, men vinner man två säsonger i rad? Det tror jag inte. Spelet på försäsongen har sett si sådär ut. Försäsong som försäsong tänker man vafan, äsch – titeln blir det inte!

PLATS 1 – MANCHESTER UNITED

Då kommer vi till min tippade ligavinnare säsongen 2017/18. Ett nytt utvecklat Manchester United som enligt mig ser mycket mer spännande ut jämfört på många år. Äntligen får jag som Manchester United supporter lite förhoppningar. Enkelt för mig att säga att dem vinnaren då det är mitt lag.

Nyckelspelare:
David De Gea är givetvis en nyckel i United. Förmodligen den största. Utan De Gea de senaste säsongerna hade man kommit ännu längre ifrån toppen än man har varit. Chris Smalling blir en viktig pjäs i ett Manchester United. En av de spelarna som har varit med i klubben längst, och som även håller en rött hög klass. På mittfältet är det Paul Pogba som är huvudpersonen. Fick under förra säsongen en mycket defensiv roll som han inte varit van vid innan. Iallafall inte i Juventus. I år kommer han att få en rätt offensiv roll då man köpt in en spelare med kapacitet på den defensive platsen i startelvan. Två viktiga poängspelare är enligt mig Anthony Martial och Henrich Mchitaryan. Som oftast spelar på kanterna och som kommer att prestera. Zlatan är skadad och tillhör för tillfälligt inte Manchester United. Kan göra när han väl är tillbaka på plan men det lär vi se då. En ersättare han man skaffat.

Nyförvärv:
Denna ersättaren är Romelu Lukaku från Everton. Gjorde 25 mål den gångna säsongen för Everton och slutade med det tvåa i skytteligan. Jag tror att hans målform kommer att fortsätta i United-tröjan. Nemanja Matic kommer att ta det defensiva ansvaret på mitten. Samt att man köpt in Viktor Nilsson Lindelöf från Benfica som jag tror trots allt blir en tänkt startspelare.

Jag tror att Manchester United kommer att göra en riktigt bra säsong som kan räcka till titeln. Frågan är om man är där riktigt? Jag tror faktiskt det. Det ska bli en intressant säsong med många förvånansvärda händelser. Vi för se hur det slutar.

Kommentera