Simon Lindh: Att betta på e-Sport

För många så är e-Sport något helt obekant. Förkortningen står för ”elektronisk sport” och det finns idag miljontals utövare och åskådare. Med prissummor som överstiger 200 miljoner kronor under en enda turnering så kan man lugnt säga att det är en industri som vuxit och kommer att växa.

Man vad är då e-Sport? Precis som man hör på namnet så handlar det om spel. De senaste årtionden så har industrin sett en enorm tillväxt och gått ifrån något nominellt till en gedigen industri som årligen omsätter biljoner. Spelindustrin är för tillfället en av de snabbaste växande industrierna inom nöjesbranschen och vi ser år efter år en enorm tillväxt i dess omsättning.

Just nu så finns det tre spel vi ser de flesta sidor skapa odds för. Ett utav dessa har varit med under en lång tid och den första iterationen släpptes redan år 1999, det vill säga CounterStrike. CounterStrike spelas med två lag om fem personer, ett lag med terrorister och ett lag med anti-terrorister. Spelet i sig är ganska så simpelt, man vinner genom att antingen eliminera motståndarlaget eller fullfölja ett mål. Som terrorister gäller det att förstöra ett mål medans anti-terroristerna i sin tur ska försvara det. Den vanligaste formen är att man spelar en eller tre omgångar där varje omgång är bäst av 30 rundor, dvs först till 16 vinner den omgången. Man kan betta på vilket lag som vinner vilken omgång, vilket lag som först lyckas med att fullfölja ett mål och mycket mer.

Två av de tre mest populära spelen tillhör samma genre, MobA. Även här spelar två lag med fem personer i vardera och även här brukar en match spelas antingen en eller tre omgångar. Det finns väldigt många intressanta former av betting att utforska inom dessa spel, antingen DotA 2 eller League of Legends. Det var i DotA en turnering nyligen spelades med över 200 miljoner kronor i prispengar och det vinnande laget hade vid tillfällen 1:15 odds att komma ut som segrare.

Det kan kännas överväldigande att börja med att betta på e-Sport men information är oerhört lättillgänglig. Till skillnad från fotboll och ishockey så går alla matcher att se kostnadsfritt via streamingsidor som t ex twitch.tv och produktionen håller ofta världsklass.

Utöver att inta bettingmarknaden har populära datorspel även lanserats i form av videoslots på nätcasinon. Några exempel på kända spelautomater som inspirerats från datorspelsvärlden är Call of Duty, Tomb Raider och Hitman, varav de två sistnämnda går att spela här.

Kommentera