Allt om Sveriges drömlottning i VM!

Förutsättningarna för Sverige i VM-gruppspelet

På fredag är det exakt en månad till det svenska landslaget spelar sin premiärmatch i VM 2018. I grupper hittar vi Mexiko, Sydkorea och de regerande mästarna Tyskland. Vi har tagit en närmare titt på formen hos Sveriges tre motståndare och förutsättningarna för Janne Anderssons mannar i mötena. För dig som vill se Fotbolls VM på TV så kommer Sveriges samtliga matcher att visas på antingen TV4 eller SVT.

Match 1: Sverige – Sydkorea

Sveriges första möte i gruppen är utan tvekan en måstematch. En förlust här och det kommer att bli en rejäl uppförsbacke på vägen till slutspelet.

Sydkorea tog sig till VM efter att ha hamnat tvåa i sin kvalgrupp, två poäng före Syrien. Nationen har lyckats att kvalificera sig till VM-slutspelet i de nio senaste mästerskapen och kommer därmed med god rutin till Ryssland. I den preliminära truppen som förbundskapten Shin Tae-Yong tagit ut är det dock bara nio av 28 spelare som var med i Brasilien för fyra år sedan. Den största stjärnspelaren är utan tvekan Tottenhams anfallare Son Heung-Min.

Laget har tampats med skador i försvaret inför VM, vilket Sverige förhoppningsvis kan utnyttja.

– Det finns en anledning till att jag valde så många försvarare. I nuläget är backlinjen den svåraste delen för mig. Det fanns saker som jag hade velat göra defensivt, som jag inte längre kan göra, sa Shin Tae-Yong i samband med att truppen presenterades.

Matchen mellan Sverige och Sydkorea spelas den 18 juni kl 14:00 och sänds på SVT och SVT Play.

Match 2: Tyskland – Sverige

Den tveklöst svåraste matchen i gruppspelet för det svenska landslaget. Det kommer bli väldigt tufft för Sverige att ta poäng mot de regerande VM-mästarna – men med det sagt inte omöjligt. Vem minns inte miraklet i Berlin 2012 när Sverige vände ett 0 – 4-underläge mot tyskarna till 4–4?

Om vi ska vara realistiska så får vi nog ändå inse att Tyskland är enorma favoriter i det här mötet. Laget är rankat som världens bästa, vann alla sina matcher i kvalet och hade makalösa 43–3 i målskillnad. Med stjärnspelare som Özil, Götze, Boaten och Müller kommer Joachim Löws mannar att bli svårstoppade.

Matchen mellan Tyskland Sverige spelas den 23 juni kl 20:00 och går att se på TV4 och C More.

Match 3: Mexiko – Sverige

Den på förhand kanske jämnaste av Sveriges matcher i gruppspelet. Utgångsläget i mötet kommer givetvis bero på lagens resultat i de två första gruppspelsmatcherna, och det är därför svårt att förutspå någon favorit på förhand.

Mexiko tog sig till VM-slutspelet genom att vinna Grupp A i CONCACAF, där man ställdes mot Honduras, Kanada och El Salvador. Mexikanarna vann gruppen överlägset med 18 poäng av 18 möjliga och bara ett insläppt mål på sex matcher.

Mexiko har dessutom ett riktigt bra VM-facit och har tagit sig vidare från gruppspelet i de sex senaste mästerskapen. I VM 2014 gjorde man en fantastisk insats i gruppen då man slog både Kamerun och Kroatien, och spelade oavgjort mot värdnationen Brasilien. I åttondelsfinalen tog det dock stopp efter att Holland slagit in 2–1 på straff i den 94:e minuten.

Juan Carlos Osorios trupp innehåller ett par storspelare såsom Javier Hernandez och den förre Real Sociedad-spelaren Carlos Vela, men består mestadels av spelare från den inhemska ligan.

Mexiko – Sverige spelas den 27 juni kl. 16:00 och sänds på SVT.

Om du vill se mer Fotboll på TV och få oddsen inför sommarens VM-slutspel, kika in Sporttv.nu.

Kommentera